Verslag GK4 en BEKC 2016 race 6 Emmen

25 september 2016

Met een goed gevoel blikken we terug op een geslaagd familie weekeinde GK4 en BEKC races op het mooie Nederlandse circuit Pottendijk Emmen. Een weekeindje uit voor het hele gezin. Dat bleek al snel toen het hele terrein werd bevolkt door families die in een heerlijk zonnetje hun favorieten aan kwamen moedigen. Het werd een weekeinde om door een ringetje te halen, een weekeinde met een dikke gouden rand, met meer dan 100 rijders die lieten zien hoe racen ook kan zijn. Fair, snel, met passie, met kartbezieling. Een dikke plus voor de deelnemers, teams en begeleiders.

De GK4 leeft als nooit tevoren, dankzij u, kartliefhebbers pur sang die zich door sfeer, gezelligheid en spannende races laten leiden. Het was heerlijk om de nieuwe rijders, onder andere komende uit de bij ons aangesloten kartscholen – waarover binnenkort meer -  hier te zien glunderen in de voor hun nieuwe kartwereld. Tel daarbij op de rijders die o.a. uit de viertaktwereld de overstap naar de GK4 maken en je kunt wel stellen dat onze term Enjoy Quality weer van toepassing was.

Klasse Honda Cadet

Het begon al meteen goed in de Honda Cadet. We waren benieuwd hoe de rookies Dani Pots, Danny Tinor-Centi en Teun Hamaker zich staande zouden houden. Wel, samen met de ouders konden we al snel constateren dat de kartopleidingen de rijders goed hadden klaargestoomd. Top hoe deze jonge rijders meteen het ritme wisten te vinden en heerlijk mee raceten in het sterke veld.

Zelden heb ik een zo spannende wedstrijd meegemaakt. Het was Job Bult die voor opa zijn overwinning binnen zou halen. Wat waren we mee trots, mee bedroefd, mee blij met de familie in die molen van emoties. We gunden het jullie zo. Toeval bestaat niet, het was goed. Job vloog werkelijk naar drie overwinningen.
Hij kreeg het niet cadeau, daarvoor is het veld te sterk en vooral ook aan elkaar gewaagd. Kijk maar eens naar de foto’s op Facebook. Iedere ronde wel weer een andere rijder - uit de groep met Job Bult,  Berend van der Burg, Milan Wolbers en Wout Hoffmans - aan kop en dat drie heats lang.
Job bleek toch de te kloppen man. Hij pareerde en sloeg telkens op het juiste moment toe. De overwinning was terecht voor Job, die dat ook merkte aan het enorme applaus bij de prijsuitreiking.

De overige prijzen werden door Berend, Milan en Wout verdeeld, waarbij de beslissing in de laatste ronde van de =laatste heat pas viel. Berend ging naar twee, Milan naar drie en Wout naar vier. Waarbij Milan de overwinning bij de Rookies naar zich toe trok, met op twee Wout en op drie verrassend Mark Bult.

De groep achter hen maakte het ook al zo spannend. Mart Bult was de revelatie van deze wedstrijd. Hoppa naar vijf totaal, drie bij de rookies. Hij werd gevolgd door steady Laurens Steijger en nog zo’n snelle rakker Yash Ramjankhan. Riemer Blonk deed weer iedereen versteld staan en reed naar acht, kort gevolgd door Dani Pots, Danny Tinor-Centi en Teun Hamaker.

Dat smaakt naar meer.

Klasse Iame Mini-Parilla 60cc

Dat smaakt naar meer kregen we heel snel ingevuld in de klasse 60cc. Wat een talent kent deze klasse.
Vandaag ging de strijd om de overwinning tussen Dani Prins, de snelle lady Sita Vanmeert en Luuk Neessen. Net als in de Honda Cadet klasse werd het vooraan stuivertje wisselen, waarbij de twee jongens een hele kluif hadden aan de verbeten en geconcentreerd rijdende Sita Vanmeert, die op zaterdag de pole had weten veilig te stellen.

Drie races lang strijd en stuivertje wisselen kregen we voorgeschoteld. En dat was dus weer eens genieten.
Dani bleek op zijn thuisbaan het sterkst en won de drie heats. Sita en Luuk daarentegen waren het gedurende de drie heats helemaal niet eens over wie er nu tweede en wie er derde zou worden. Sita trok uiteindelijk bekeken aan het langste eind en stapte als tweede het podium op.
Luuk was o zo blij met zijn eerste trofee in de Mini-Parilla en is een talent om in de gaten te houden.

Achter de kopgroep waren het Nathan Otting, Ginelo Kooijman, Siebren Fokkema en Senne Sutens die ook al mooie gevechten leverden. Senne zat het in race 1 niet mee en kwam tot stilstand. Wat hem na alle pech wel de pechprijs opleverde. Aandoenlijk menneke.
Nathan Otting had de smaak danig te pakken, zit ook in een stijgende lijn. De vierde plaats en snelste dagtijd werden zijn deel. Er had dus meer ingezeten. Ginelo, Siebren en Senne zie je met de race groeien. Met mooie prestaties als gevolg.

Dat gaat goed komen.

Klasse 15 PK Swissauto VT250 Mondial

Met Mike de Zwart komt het ook goed. Hij is momenteel een klasse apart in de Swissauto VT250 Mondial klasse.

Mike geeft niets cadeau, is niet bij te houden en plaatste daardoor opnieuw zijn stempel op de wedstrijd. Het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan bij hem. Pole, snelste ronde, drie keer heatwinst; overwinning.

Als je naar de tijden kijkt zijn de achtervolgers Stefano van Es, Bram van Dooren, Victor van Lingen, Mick van Dooren en Axl Verlinde niet eens zoveel langzamer. Hun onderlinge strijd vanaf de eerste meters geeft Mike dan ook weer de gelegenheid weg te lopen. En dan is het over en uit voor de rest.
Stefano is op jacht naar dat felbegeerde kampioenschap, kan dan ook niet veel laten lopen. Hij bleef telkens aardig in het spoor van Mike en koerste zodoende naar de tweede plaats.

Op zijn beurt net weer voor dat jonge menneke uit Brabant, Bram van Dooren, die bulkend van het talent de mannen telkens in het oog bleef houden.
Tel daar nog even bij op de kwalitatief hoogstaande ritten van Victor van Lingen, Mick van Dooren en de runner up Axl Verlinde en je kunt wel nagaan dat het ook hier weer genieten was.

Klasse IAME X30 15 PK

We mogen ons verheugen in een almaar toenemende belangstelling voor de klasse IAME X30 15PK, de klasse die trouwens volgend jaar een andere naam krijgt, zoals de klasse overal heet, IAME X30 CADET.
De belangstelling voor de klasse is niet zo verwonderlijk, want je hebt hier geen samengestelde motor nodig om vooraan mee te doen, de klasse is niets duurder dan bijv. een langzamere RK1 en de snelheid is wel een klap hoger met meer gelijkwaardigheid en minder stukken.

Dinand Dokkum, Merijn Steen en Luis Esser kwamen ons versterken. En hoe! Luis heeft ervaring in Duitsland opgedaan en gaat een seizoen via Nederland racen, Merijn komt uit de RM en Dinand uit de RK1. De jongens merkten vanaf het eerste begin hoe gelijkwaardig het hier is, hoe ze meteen vooraan mee konden strijden en hoe fun het dan is. En dat lieten de begeleiders ook merken.

Als je dan de race beziet valt natuurlijk meteen de pole op van Georgina Driessen, the leading lady, die daarmee Jarno Sutens aftroefde. Vond ie niet erg, strijd blijft mooi om je te verbeteren. En die strijd kwam er vanaf de eerste meter. Jarno had er wel de snelste raceronde voor nodig – Georgina gaf zich natuurlijk niet zomaar gewonnen – maar hij trok de winst via drie heatoverwinningen naar zich toe.

Vervolgens kreeg onze lady het aan de stok met Dylan Visser, die ons verbaasde met zijn snelle gedegen rijstijl. Opgedaan in het NKH huurkart racen, vervolgens de logische vervolgstap Formula Honda 9PK en nu dan weer een stap erbij naar de 15PK IAME. Enthousiast begeleid door de hele familie en niet te vergeten het strakke team uit Emmen. Zoals we het graag zien.
Een verademing was je Dylan. Je kwam net tekort tegen de weer ontketende en strak racende Georgina, maar je eerste beker kon je ophalen. Terecht trots man!

Luis Esser, Dinand Dokkum, Merijn Steen, Thierry Polet en Ryan Kavazadeh deden niet voor elkaar onder. Ieder toonden ze hun grote potentieel, waarbij uiteindelijk de volgorde als hier genoemd de uitslag werd. Mooi de brede lach op ieders gezicht na telkens weer een mooie strijd.

Kon het nog mooier?

Klasse Automaat Junior

Dan denk je als neutrale toeschouwer inderdaad – na weer op adem te zijn gekomen – kan het nog mooier? En dan is het antwoord nauwelijks. Maar de junioren deden er alles aan om dit laatste te loochenstraffen. Niet normaal, nait normoal of zo op zijn Emmens wat ze ons voorschotelden.
Je wist gewoon niet waar te kijken, overal strijd, overal inhaalacties.

En dan, bam daar is ze gewoon, weer een snelle lady die vooraan mee komt strijden, helemaal passend in het rijtje Sita-Georgina-Larissa-Senna-Maxime-Yana. The Queen of the IAME X30 Junior Emmen, Larissa Tabak!! Na de nodige ellende via operaties, vandaag fit, vandaag de sterkste. Genieten, woorden te kort! Iedereen gunde je dit moment van fame, de revanche op jezelf en de omstandigheden van de laatste maanden. Larissa pakte bekeken de winst via 1-2-2.

En die winst kwam er niet zomaar, geloof me. De toeschouwers kunnen het beamen. Met name Gilles Vandevoorde, Bastiaan van Loenen en Loran Reynaerts hadden dezelfde gedachte, de winst mee naar huis nemen. Hoe jong ook, deze mannen hebben ervaring, weten wat te doen. Vandaag niet helemaal genoeg, want Larissa pakte de winst. Waarbij moet worden opgetekend dat Gilles wel de winst in de tweede en derde heat pakte, maar zijn race mede verloor via de zesde plaats in de eerste heat.

De derde plaats ging naar de sterk rijdende Bastiaan van Loenen, racer pur sang. Dat laatste moet je ook wel zijn om Loran Reynaerts achter je te houden. Alhoewel, achter je te houden. Beiden eindigden gelijk met 11 punten. Zodat de snelste tijd de doorslag gaf voor plaats drie. Het was Bastiaan die met 41,903 tegen 42,038 ja vierhonderdste verschil, de derde plaats pakte.

Achter deze groep zal ook niemand stil. Het was Niels Koolen die de pole had gepakt, maar dit in de race niet helemaal naar tevredenheid in winst om wist te zetten. Alhoewel zijn vijfde plaats gecombineerd met de snelste raceronde een topprestatie was. Want je blijft niet zomaar Daan Steenman, Ian Verschoor, Henkie Kalteren, Senna Metselaar en Boris Slot voor. Boris reed voor het eerst mee en toonde meteen zijn potentie. Gaan we nog veel van horen.

Smullen was het.

Klasse Schakel KZ2 en Shifter

Smullen werd het ook in de Schakelklasse, waar de rijders lieten zien dat er in de GK4 door het hele veld in een homogene groep gestreden wordt.

Jesse Smeets kwam als kersverse Benelux en Belgisch IAME X30 Shifter kampioen zelfverzekerd naar Emmen. Zelfverzekerd om het de leider in het kampioenschap, Roy Bakker, heel lastig te gaan maken. In zijn kielzog hadden Thijs van den Heuvel, Joost Elshuis, Charno van Sonsbeek, Marnix Dijkstra, Dennis van der Spoel, Mickey Slotman, Davide Caruso, Jowi van den Bosch, Ge Oosting, Eric Hellemans en Rodney van der Jeugt hetzelfde snode plan. Waarbij Eric en Ge aantraden met de shifter.

Er was vandaag geen kruid gewassen tegen Jesse. Van meet af aan dicteerde hij drie heats de race. Roy en Thijs deden er alles aan om te volgen, maar stuitten uiteindelijk telkens weer op elkaar. Ik heb die vermaledijde Smeets niet op een foutje kunnen betrappen. Dat gegeven in combinatie met zijn rijkunsten brachten hem verdiend de winst.

Achter Jesse was het Roy die de tweede plaats veiligstelde ten koste van Thijs.

Joost Elshuis was met drie keer een vierde plaats de echte best of the rest. Wat heerlijk om te zien dat de overige rijders achter Joost in zo’n mooie strijdende groep reden. Het schakelen, klappen van de motoren, de snelheid, de beleving, het was enorm genieten weer.

Klasse Automaat Senior

En dat genieten ging maar door en door. De volgende klasse, de Automaat Senior, bracht iedereen op de banken. De strijd is niet alleen tussen de rijders, maar ook tussen de motoren Rotax Max en IAME X30 in combinatie met de diverse chassis.

Je kijkt er telkens naar uit en als de grootste nationale groep seniorrijders de baan dan opkomt voel je als neutraal persoon zelfs al de adrenaline door je lijf gieren. Wat moet dat dan wel niet zijn voor de rijders zelf en hun begeleiders. Een blik op de tribune zegde me telkens genoeg. Ademloze stilte bij het oprijden rechte eind naar de start, de formatie en dan de ontlading wanneer iedereen vol van start gaat richting eerste bocht. Werkelijk fenomenaal. En er telkens ook nog goed doorheen komen ook. Althans voor de meesten.

De strijd om de winst ging vandaag vooral tussen Haddy Wolfs en Yarne Goovaerts. Niet dat ze wegreden of zo, maar ze bleven verstoken van het gedrang, waardoor erkend snelle rijders als Rowan Grinwis, Frank Postema, Floris van Dorst net moesten afhaken en de kanjers Krestho Kootstra, Ricardo Doornbosch, Thygo van Engeland, Maxime Voorbraak, Peter Jansen en Stijn van der Hof hun kansen op prachtige top-tien klasseringen met beide handen (aan het stuur) pakten.

Het was Haddy die met 1-2-3 de dagwinst naar zich toetrok, net voor Yarne met 3-1-4.

Krestho Kootstra en Frank Postema maakten het wel heel spannen. Beiden eindigden gelijk met elf punten, waardoor ook hier de derde podiumplaats via de beste ronde tijd werd beslist. Het was Krestho die met 41,752 tegen 42,102 aan het langste eind trok.

Voor de statistici onder ons, de pole was voor Haddy Wolfs, de snelste ronde voor Krestho Kootstra.

De plaatsen elf tot en met twintig werden bezet door Denis de Smet, Rowan Grinwis, Glenn Selleslaghs, Tomas de Backer, Nickey Habraken, Justin Vuijst, Mike Onstenk, Yana Lenaerts, Yves Buyle en Minck Paping. Stuk voor stuk kanjers die ons enorm hebben laten genieten.

Mini KIDs Club

Natuurlijk werd in de pauze weer gratis gereden door de Mini KIDs Club. Mooi hoor die enthousiaste ouders en kinderen. Daar doen we het graag voor.

Klasse Formula Honda 9PK

Dat genieten was al begonnen op de zaterdag toen de rijders in de Formula Honda 9PK gedurende een uur lang een enerverende race op de mat legden. RK1 rijders, ga hier maar eens kijken hoe het ook zonder motorschades kan. Basiskosten, constante gelijkwaardigheid en strijd! Geen wonder dat er nu al weer meer rijders aan de start stonden.

De pole was vandaag voor Maarten Raeymakers, onze Belgische topper, die het de jongens en meiden van KWM erg moeilijk maakte. Zeker als je dan ook nog en passant de snelste rondetijd weet te realiseren. Dat was ook nodig om het podium te bereiken. Maarten deed het met volle overgave en reed naar plaats twee.

Ik heb de positiewisselingen aan kop proberen bij te houden, maar ben daar na een half uur maar mee gestopt. Ik zette in gedachten streepjes op een bord – ja beetje ouderwets – maar het bord raakte te snel vol. Als ik nu rijders noem is het willekeurig in volgorde, een ode aan hen omdat het gewoon een grote kopgroep was. Kenji Hasselbaink, Tim Schotting, Ilona van der Lubbe, Dennis Bouwman, Sem Egberts, Lucas Soeverijn, Thijs de Jong, Shay Hasselbaink, Maarten Raeymakers, Roy Stolze, Chantal Doornbosch, Pieter de Lint, Wietse de Vries. Hulde aan jullie, wat een genot hoe jullie samen de race maakten tot een kartfeest.

Maar dan, gedurende de race, als Kenji Hasselbaink zijn kooppositie verspeelt en als Roy Stolze, Maarten Raeymakers en Shay Hasselbaink in gevecht raken met Thijs de Jong en Lucas Soeverijn, ja dan gaat het spel op de wagen en worden de knikkers in de laatste ronden verdeeld. Dan komt Roy Stolze toch weer naar voren om de winst te pakken. Wat hij met overgave deed. Shay kwam net niet mee, eindigde achter Maarten op drie.

Ja, en dan is zo’n 1-uursrace al weer veel te snel voorbij. Zie je vreugde en verdriet bij elkaar. Zie je de karttoekomst met elkaar nagenieten van een heerlijke wedstrijd en verheug je je alweer op de volgende.

BEKC Endurance

Dan, na de Formula Honda maak je je meteen weer op voor de volgende endurance race, de BEKC 3-uurswedstrijd. De klasse waar vriendschap hoog in het vaandel staat, waar je als organisatie deel van uit mag maken, waar je ontzettend trots op bent.

Vandaag was het op voorhand al de dag van VSRREM racing dat het kampioenschap in de Master Klasse binnenhaalde. De mannen uitten dat o.a. door allemaal identiek gekleed te gaan in een wit shirt met DIRK op de rug. Aub de dames volgende keer ook! Mooi, topteam.

De race werd gedomineerd door vijf teams, GS1, Berghmans Racing, VD Racing 1, Sloebs Auto Special  en SignMind Junior Team. Waarvan het juniorteam voor het eerst aan de start kwam. Niels Koolen en Larissa Tabak lieten zien wat junioren kunnen. Strak rijdend, even met pech teruggeworpen, maar dan uiteindelijk vol overgave terugvechtend naar die mooie vierde plaats.

Sloebs, het erkende topteam, reed lange tijd in de top drie, moest echter uiteindelijk een aantal ronden toegeven om op zes te eindigen, net achter VD Racing 3, dat zoals altijd weer steady en betrouwbaar reed. Een geweldig team dat ons telkens weer verrast met geweldige stuurmanskunst.

Bleven er drie teams over die voor de winst zouden strijden, GS1, Glenn van den Bergh, was opnieuw niet bij te houden en reed sterk en gedegen naar de winst. Berghmans volgde op korte achterstand en bleef op zijn beurt VD Racing 1 net voor. VD Racing 1 reed vandaag een van hun beste races, die terecht werd gehonoreerd met de derde plaats.

Met minder geluk waren het Rocli Racing 1, VSRREM, C2N Racing en MD Racing die de uitslag compleet maakten.

De prijsuitreiking was opnieuw een feestje. Dank daarvoor en op naar Mariembourg!