GK4 Kart Series Hahn 2016

Verslag GK4 en BEKC 2016 race 4 Hahn

15 juni 2016

De wedstrijden GK4 en BEKC Hahn zouden worden om nooit te vergeten. Spanning tot en met in werkelijk stuk voor stuk schitterende races die plaatsvonden in de kenmerkende sfeervolle ambiance waar we uniek in zijn en die u telkens weer creëert.

Met een dubbele gedachte werd de reis onder genot van de muziek van Avici naar Hahn aangevangen. Natuurlijk primair de gedachte dat we weer een geweldig weekeinde GK4 en BEKC tegemoet gingen, maar secundair toch ook dat we hier mogelijk de laatste wedstrijd zouden rijden omdat het circuit zeer waarschijnlijk zal verdwijnen. Hoe is het mogelijk denk je dan, een van de mooiste Europese banen, het zal toch hopelijk niet waar zijn?

Wanneer je dan op de baan aankomt verbaas je je telkens weer over de aanwezige faciliteiten en geweldige lay-out daar in het mooie Duitse heuvellandschap. Je bent even op vakantie. Dat merk je aan iedereen in de paddock. De sfeer was relaxt, opgeruimd, collegiaal. Het weekeinde zou wisselvallig weer vertonen, buien op zaterdag en in schril contrast daarmee warmte op de zondag. Omstandigheden waarin bij alle rijders het goede boven kwam.

Spanning, een mooi woord; kijk maar eens naar de standen van het weekeinde.
Klap op de vuurpijl werd gegeven in de klasse Mini-Parilla 60cc, waar maar liefst drie rijders via de resultaten 1-2-3 gelijk eindigden op de eerste plaats. Heb ik nog niet eerder meegemaakt. U wel? Gelijkwaardigheid ten top, iets wat we na blijven streven.
Mijn camera bleef werken, met als resultaat dat ik met ruim duizend foto’s huiswaarts keerde. De foto’s staan op de GK4 Facebook pagina. Ga er eens voor zitten, bekijk ze en zie hoe bijzonder en mooi racen ook kan zijn!

Klasse Honda Cadet

De races vingen traditiegetrouw aan met de Honda Cadet klasse. Qua spanning altijd een topklasse, zo nu ook weer. Een zinderende strijd zou zich in de drie heats ontpoppen tussen Job Bult en Berend van de Burg. Twee toppers in de dop, met de aanstormende Job en de ondanks zijn jeugdige leeftijd al ervaren en sluwe Berend. Ervaring die ook ruimschoots aanwezig is bij Laurens Steijger en de snelle lady Summer Webb, die de achtervolgende groep met rookie Wout Hoffmans telkens vormden. Tel daarbij op de talenten Milan Wolbers, Yash Ramjankhan, Riemer Blonk en Mart Bult en je kunt wel nagaan dat het alleen maar genieten was.

En hoe. Zelden zo’n spannende Honda Cadet race gezien. Een kopgroep van vijf die telkens door de strijd tussen enerzijds Job en Berend en anderzijds tussen Wout, Laurens en Summer,  uiteenviel in twee groepen die op korte afstand van elkaar acteerden. Laatstgenoemden verloren de aansluiting ook al omdat ze onderling vol de strijd aangingen, waardoor Job en Berend zich op elkaar konden concentreren.

Uiteindelijk bracht race drie de beslissing in de wedstrijd toen Job de aanvallen van Berend knap pareerde en als eerste met een paar duizendste verschil over de streep kwam. De dagwinst was met een enkel punt voorsprong voor Job.
Achter hen werd de strijd om de derde plek eveneens in die laatste meters, de laatste sprint naar de streep beslist. Wout leek zeker naar drie te gaan, tot de laatste ronden, waarin Laurens en Summer zienderogen dichterbij kwamen. De climax zat hem in de laatste chicane toen ze de aansluiting hadden gerealiseerd. Met drieën naast elkaar over de streep. Wout pakte in deze heat met een paar duizendste voorsprong de derde plaats.

Daardoor eindigden Laurens en Wout ex-aequo met 11 punten op plaats drie in de dagstand. De beste tijd bracht de derde plek naar Wout, die voor het eerst in zijn nog prille carrière het podium in het totaalklassement beklom achter Job en Berend.
Bij de Rookies ging daardoor de winst ook naar Wout, met de sterke Milan en Yash op twee en drie.
Jeminee, wat een wedstrijd.

Klasse Iame Mini-Parilla 60cc

De grote winst van deze bij ons voor het eerste seizoen draaiende klasse is dat er voor een enkele motor is gekozen uit het ruim aanwezige 60cc tweetakt aanbod. Waardoor er ook alleen in de GK4 sprake is van gelijkwaardigheid in de 60cc tweetakt klasse IAME Mini-Parilla 60cc, een klasse met een schitterende toekomst.

De gelijkwaardigheid kwam dit weekeinde wel heel sterk tot uiting. De rijders toonden het gelijk van mijn woorden dubbelzinnig aan. De rijders maakten er zo’n geweldige strijd van, dat je op de tribunes constant de opwinding merkte die na iedere inhaalactie ontstond. En dat waren er nogal wat. De vier rijders die telkens de kopgroep vormden, Dilano van ’t Hoff, Coen Doorn, Bart Ploeg en Laurens van Hoepen, maakten er een feest van, een race om nooit te vergeten. Dilano, Bart en Laurens kwamen in wisselende samenstellingen telkens net voor Coen over de streep, maar de strijd was toch echt tussen vier rijders, die elkaar geen duimbreed toegaven en al helemaal niets cadeau gaven. Schitterende acties waren het gevolg.

De resultaten van de eerste drie: Laurens 3-1-2, Dilano 1-2-3, Bart 2-3-1. Met Coen er telkens bij met 4-4-4. En dan brengt de beste dagtijd de beslissing; Laurens 66,94; Dilano 67,14; Bart 67,18. Een thriller gewoon, waardoor de gladiatoren in deze volgorde het podium betraden onder een geweldig applaus. En terecht!

We zouden bijna de sterke optredens van de overige deelnemers vergeten. Onder aanvoering van Jordi Drees waren het de snelle lady Sita Vanmeert, Nathan Ottink, Ginelo Kooijman, Benjamin Giezen, Dani Prins, Siebren Fokkema en de kleine, vertederende Senne Sutens, die de klasse zo interessant maakten en de zon figuurlijk lieten schijnen op deze prachtige dag.

Klasse 15 PK Swissauto VT250 Mondial

Vanaf de trainingen op zaterdag was het duidelijk dat Mike de Zwart in Hahn de te kloppen rijder zou zijn. Sterk rijdend zette hij in de kwalificatie de pole neer. De eerste plaats op de startgrid kwam Mike toe en terecht straalde de trots van zijn gezicht.

In de drie heats zou Mike dezelfde inzet en scherpte aan de dag leggen. Hij vloog als het ware naar drie heatoverwinningen. Ook al omdat de achtervolgers het elkaar telkens lastig maakten, wat er mede debet aan was dat Mike kon wegrijden van de achtervolgers in de personen van Stefano van Es, Bram van Dooren en Victor van Lingen en daarachter weer Mick van Dooren en Axl Verlinde.
Axl vindt zijn draai in de Mondial en verbetert zich per race. De aansluiting is gevonden.

Uiteindelijk waren de verhoudingen zodanig dat Victor drie keer tweede werd, Stefano drie keer derde en Bram, ook al ongelukkig door enig oponthoud, drie keer als vierde.
Waardoor Victor achter Mike de tweede en Stefano de derde trede op het podium mocht “innemen”.

Stefano van Es kwam wist zijn eerste plaats in het klassement te verstevigen ten opzichte van Bram van Dooren. Die op zijn beurt de hete adem van Victor van Lingen in zijn nek begint te voelen.

Klasse IAME X30 15 PK

Bij de IAME X30 15PK waren de rijders vandaag sterk aan elkaar gewaagd.
Klassementsleider Jarno Sutens kreeg het niet cadeau. Georgina Driessen, Max Wolf en Darak Egyed hadden het vizier gericht op de overwinning en gingen de strijd vol aan.
Dat resulteerde in de eerste heat in een overwinning van de ontketende Max Wolf. Hij was sterk, reed als nooit tevoren en troefde iedereen af. Max, die dat met een kreet liet merken die tot op het naastgelegen vliegveld hoorbaar was. De knuffel met vader aan het hek was mooi om te zien.

Dat een heatoverwinning in een race met Jarno Sutens zoveel losmaakt zegt ook iets over Jarno. Sterk is ie, snel is ie, de beste kansen op het kampioenschap heeft ie. Een toppertje in de dop die er altijd voor de volle 100% voor gaat.
De tweede en derde heat zette Jarno de zaken recht. Hij moest er hard voor knokken, maar pakte wel twee overwinningen die zijn positie aan kop van het algemeen klassement verstevigde.

De tegenstand, vooral ook in de persoon van Georgina Driessen, liegt er niet om. Ze zijn snel die rakkers. Georgina reed in mijn ogen de beste race in het seizoen tot nu toe. Ze profiteerde optimaal van de omstandigheden op de baan en klasseerde zich uiteindelijk als tweede, net voor Max Wolf, die het podium completeerde.
Max had pech in race twee, Darek had ook even minder geluk, maar mannen en lady wat waren jullie goed.

Datzelfde gold ook voor de dappere Thierry Polet, die overkwam vanuit de SA Mondial klasse en de altijd constante Ryan Kavazadeh. De strijd die zij uitvochten met Darek Egyed was enerverend om te zien en geeft vertrouwen voor de toekomst van beide rijders!

Klasse Automaat Junior

De Junior rijders maakten er opnieuw een heerlijke kartdemonstratie van. Super sportief, snel en strijdbaar zijn de trefwoorden voor deze klasse.

Aan kop waren het vandaag Tonnie Verdonck, Loran Raynaerts en Gilles Vandevoorde die in de drie heats onderling uit zouden maken wie er met de grootste trofee naar huis zou gaan. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe, het was drie heats lang stuivertje wisselen, aanvallen en verdedigen.

Het was Tonnie Verdonck die koel en zelfbewust de eerste twee heats voor zijn rekening nam, terwijl Loran en Gilles ieder een tweede en derde plaats behaalden. Het was een genot om te zien hoe de jongens op het scherpst van de snede reden, maar elkaar telkens ook bijzonder fair behandelden. Petje af.
De tweede plaats in race drie was voor Tonnie voldoende voor de dagoverwinning, die luid werd gevierd in het kamp Verdonck! En dat mag, daarvoor was hard gevochten.

De derde race zou de beslissing brengen tussen Loran en Gilles. De vermaledijde Loran pakte in de laatste ronden brutaal de kop om deze niet meer af te staan. Tonnie nestelde zich tussen Loran en Gilles en op zijn Belgisch gezegd, Voila se de tweede plaats werd Loran’s deel. En daarmee de eerste plaats in het tussenklassement.

En dan, petje af voor Riley Schut, die in zijn eerste wedstrijd bij ons zich zomaar even de vierde plaats in de dagstand toe-eigende. Top gereden Riley, de races twee en drie waren geweldig!
Want om Ian Verschoor en Larissa Tabak voor te blijven valt niet mee. Ze waren constant voorin te vinden en showden hun talent.
Zij werden op hun beurt op korte afstand gevolgd door Dmitry Fick, de vandaag onfortuinlijke Beer Dorrestijn en Bastiaan van Loenen, die het ook niet echt meezat. De kwaliteit is er, volgende keer beter mannen!

Klasse Schakel KZ2 en Shifter

De schakel rijders maakten er in hun twee race in de GK4 opnieuw een heerlijke demonstratie van.
Man, man, wat was het gaaf om deze topcoureurs aan het werk te zien. Je wist gewoon niet waar te kijken, overal prachtige gevechten. Niet in het minst om de kopposities in iedere heat.
Het waren telkens Roy Bakker, Thijs van den Heuvel, Jesse Smeets en Kerenzo Stevens die elkaar vonden in die strijd om de winst.

De pole was voor Jesse, die even een gaatje leek te slaan in de eerste heat. Niets bleek minder waar toen de vier elkaar vonden en als aan een touwtje over de baan gingen. Inhalen bleek lastig, maar het lukte Roy wel. Later kostte dit hem twee plaatsen, maar de toon was echt gezet voor racing in optima forma. Roy op kop, Thijs en Jesse op het vinkentouw. De beslissing viel een enkele ronde voor het einde. Thijs plaatst een actie binnendoor drie bochten voor het rechte stuk naar start en finish. Jesse wilde mee, volgde in het spoor bij Thijs. Roy verdedigde zijn positie, Thijs remt, Jesse gaat op de kerbstone en blijft steken. Uiteindelijk gaat de heatwinst naar Thijs, voor de bekeken rijdende Kerenzo en Roy.

De achtervolgende groep bestond uit acht rijders, die in telkens wisselende formatie over de baan vloog. De twee Shifter rijders Sander Kemna en Erik Hellemans gingen de strijd succesvol aan met de KZ2 mannen. Gil Mertens reed ook al bekeken, weet goed wat hij doet en vooral ook wat hij moet doen. Dat bracht hem uiteindelijk naar een zwaar bevochten plaats vijf in de eindstand achter Jesse Smeets die zich knap herstelde via twee derde plaatsen en overall vierde eindigde.
Master rijder Davide Caruso streed met Rodney van der Jeught, de met een mechanisch defect kampende Dave de Swert en Jowi van den Bosch om de resterende plaatsen. De mannen eindigden in deze volgorde.

De Shifter werd een mooie prooi voor Sander Kemna, die net te sterk bleek voor Erik Hellemans en met die grote trofee huiswaarts keerde. Een mooie opsteker voor Sander. Het doorzetten wordt beloond.

Klasse Automaat Senior

De klasse Automaat Senior wordt gevormd door het grootste deelnemersveld in deze klasse.
Vandaag was het een jongeling die in zijn tweede GK4 wedstrijd alle ogen op zich gericht wist te houden; Frank Postema. Hij pakte brutaal de pole voor erkende toppers als Rowan Grinwis, Haddy Wolfs, Yarne Goovaerts en Stijn van der Hof.
Dan wordt je meteen heel nieuwsgierig naar de eerste heat, omdat de ervaring leert dat het verdedigen van je eerste pole vaak lastig is gedurende een heat. Maar amai zeg, wat hield Frank het lang vol. Tegen de prachtige inhaalactie van Rowan bleek hij uiteindelijk niet bestand, maar van de andere achtervolgers kwam er niemand meer langs. Top man!

Rowan pakte de overwinning in twee van de drie heats, en legde daarmee de basis voor de dagwinst. Race twee was voor de opnieuw sterk koersende Yarne, waardoor deze mannen een en twee in de dagstand zouden worden.

De man op drie was ook al een bijzonder verhaal. Een nieuw chassis bracht licht in het donker na de vorige wedstrijd in Hahn. Stijn van der Hof is de naam. De derde plaats werd zijn deel via 9-4-6. Dat was hetzelfde aantal punten als de gelukkig weer herstelde lady Wietske Visser via 7-3-9 behaalde. De snellere beste rondetijd van Stijn bracht de derde plaats naar hem.

Frank Postema kreeg pech in race drie. Was dat niet het geval geweest, had een podiumplaats zomaar een mogelijkheid geweest. Nu werd het plaats vijf. Zeker iemand om rekening mee te houden.

Frank pakte wel de dagwinst in het subklassement Rotax Max en werd op het podium vergezeld door Yannick Liekens en Ryan Aukes.

Het podium in het subklassement werd als de dagstand: Rowan Grinwis-Yarne Goovaerts-Stijn van der Hof.

Klasse Formula Honda 9PK

De Formula Honda 9PK 1-uursrace, het voorprogramma van de BEKC Endurance mag zich verheugen in een steeds groter worden deelnemersveld. Kan ook niet anders toch? Er wordt op een mooi niveau kartsport beoefend, tegen een meer dan scherpe prijs. Kids met de kartsport in aanraking brengen, dat is waar het hier om draait.

In de trainingen werd er al stevig naar elkaar gekeken. Wie had de afstelling in het wisselvallige weer het best voor elkaar. Op welke banden starten we. Zomaar de vragen die we altijd tegenkomen, maar vandaag wel in het bijzonder. Heerlijk om te zien hoe iedereen zich hierin ook ontwikkelt.

Vandaag was de pole voor Thijs de Jong, die een scherpe tijd van 1.09.70 wist te realiseren.
Hij werd daarbij op zijn hielen gezeten door Pieter de Lint, Roy Stolze en Maarten Raymaekers.
Kenji Hasselbaink zat er ook nog lekker bij, ondanks dat hij deze dag niet echt goed in zijn vel zat.

Na de start ontspon zich een gevecht dat een uur lang zou duren. De koplopers Pieter, Roy en Maarten gaven elkaar geen centimeter ruimte. Inhaalacties werden op de tribunes begeleid met de nodige oeh’s en ah’s. Ze maakten het ook wel bijzonder spannend hoor! Uiteindelijk was het Pieter de Lint die kort voor het einde de beslissende inhaalactie plaatste, waarna de lange sprint naar de finish volgde. Roy Stolze gaf niet op en kwam nog terug tot op 3/10 sec, maar het mocht niet baten. De winst was voor Pieter, die en passant ook nog even de snelste dagtijd met 1.09.94 liet noteren.
De derde plaats was voor Thijs de Jong. Een volledig KWM podium dus vandaag.

Maarten Raymakers, Kenji Hasselbaink en Dylan Visser vonden elkaar in de loop van de race. Mooie strijd was het gevolg. Ze eindigden in deze volgorde als vier,vijf en zes.
Sem Egberts, Ilona van der Lubbe Lucas Franck, Lucas Souverijn en Dennis Bouwman maakten de uitslag en daarmee een heerlijke racedag compleet.

BEKC Endurance

De BEKC reed vandaag haar eerste 3-uursrace van het seizoen.
Vooral droog getraind, en dan hoop je voor de mannen dat het droog blijft.
Niets bleek minder waar, na een ronde gingen de hemelsluizen open en het werd niet meer droog. Het goot werkelijk. Dan krijg je respect hoor voor die mannen, die diehards van de BEKC. Niet van wijken of ophouden willen weten, door blijven gaan voor dat resultaat dat je nastreeft. Van ons een diepe buiging, respect is op zijn plaats!!

De pole was voor het sterke team van Sloebs Auto Special met prachtig op twee VD Racing 3.
Je gaat dan de race in met een gevoel van laat maar komen. Wel het kwam zoals vermeld anders dan door mij gedacht.

Vooral van belang en beslissend ook mogelijk voor de wedstrijd was het moment waarop de teams binnen  zouden komen voor de bandenwissel van slicks naar regen. Degenen die het eerst kwamen hadden daar duidelijk voordeel bij. Sterke timing o.a. bij Sloebs, Team GS1 en C2N Racing.
Dit voordeel bleef en zette zich in de race voort.

Een mooie strijd ontspon zich waarbij naast deze teams ook Berghmans Racing zich liet gelden. Een lege tank, onvoorzien, gooide voor hen roet in het eten ,de vierde plaats werd hun deel.
GS1 was zo sterk vandaag, de winst ging verdiend naar de sympathieke Glenn van den Berg. In zijn eentje, ik geef het je te doen. Chapeau!
Sloebs en C2N Racing bleven strijden om plaats twee. Tot op de finish, met een minimale voorsprong van een seconde was P2 voor Sloebs. Hoe spannend kan het zijn.

Achter Berghmans hielden VD Racing 1 en 3 elkaar in evenwicht, terwijl VSRRemm Racing de strijd halverwege de wedstrijd in de pits eindigde met pech.

We hebben nog meer respect gekregen voor deze mannen en zien dan ook al weer uit naar de volgende wedstrijd, waar we hopen u allen weer te mogen begroeten; Spa Francorchamps, 25/26 juni 2016. Tot dan.