Verslag GK4 en BEKC 2016 race 2 Mariembourg

28 maart 2016

Na een weekeindje Mariembourg kunnen we niet anders concluderen dan dat de GK4 dit jaar toch zeker de mooiste banen aandoet. Karting des Fagnes Mariembourg was de plaats waar de tweede race voor de GK4 en BEKC werd gehouden. Een van de mooiste internationale circuits ter wereld. Super technisch, een geweldige lay-out, een top horeca, goede voorzieningen, kortom een van de "places to be".
Tel daarbij op de geweldig spannende races in goed gevulde startvelden en je kunt wel nagaan dat het een geslaagd weekeinde was.

De gelijkwaardigheid van de in de GK4 toegelaten motoren betaalt zich telkens weer uit. Dat spreekt mensen aan. Geen torenhoge kosten om vooraan te kunnen rijden, gewoon met je motor zo uit de doos een topprestatie leveren. Dat is GK4.

Dat zie je in de klasse Honda Cadet, waar de strijd met de verzegelde motoren enerverend was, met uiteindelijk als glorieuze winnaar Berend van de Burg.

Dat een Rookie naar het podium rijdt kan in de GK4 wel. Wout Hoffmans deed het. Hij eindigde net voor de snelle lady, Summer Webb.
De overwinning bij de Rookies was voor Wout, met op twee en drie de verrassend snelle Milan Kok en Senne Sutens.

De klasse IAME Mini-Parilla 60cc is een van de klassen met een schitterende toekomst, met nu in de tweede wedstrijd al 19 deelnemertjes aan de start. De motor is snel, met een mooie prijs, en volgens de IAME policy zonder tuning verschrikkelijk gelijkwaardig. Dat trekt rijders, dat is waar we het voor doen.

Azzaoui Zakaria was sterk vandaag, hij eindigde op de hoogste trede van het podium, net voor Dilano van't Hoff en Bart Ploeg. Het zat zoo dicht bij elkaar, wat een genot om te zien en zeker ook om te horen, de IAME's produceren een prachtige sound.

De klasse 15 PK kent twee motormerken, met rijders die ieder in hun eigen motorklassement strijden; Swissauto250 Mondial en de IAME X30 15PK versie.
De "heat was on" in beide klassementen. Er werd op het scherpst van de snede gestreden.

Bij de Swissauto Mondial was het Mike de Zwart die de overwinning naar zich toe trok in drie sterk gereden races. De youngster Bram van Dooren legde het maar net af tegen Mike, maar wist wel strak rijdend Stefano van Es voor te blijven.

Bij de IAME X30 15PK waren het drie rijders die elkaar helemaal, maar dan ook helemaal niets toegaven. Ik noem ze maar even in een enkele ademteug, Jarno Sutens, Georgina Driessen en Darek Egyed, twee keer NL, een keer B. Ze gaven elkaar niets cadeau. Jarno had een lastig moment toe de WL hem binnenhaalde vanwege een vermeend loszittende uitlaat. Dat was niet het geval, waarna de WL na rijp beraad een voor alle partijen beveredigende oplossing aandroeg. Dank allemaal voor het begrip. Jarno liet zich niet van de wijs brengen, reed naar 2-1-3, Georgina naar 1-3-2, Darek naar 5-2-1. Even tellen en je ziet dat Jarno en Georgina gelijk eindigden met zes punten, net voor Darek met acht punten. De snelste tijd van de eerste twee bracht de beslissing. De dagwinst ging hierdoor met nog geen tiende sec. verschil naar Jarno.

In de klasse Automaat Junior zien we een verschuiving naar de IAME. De rijders uit Nederland, Belgie en Rusland maakten er een demonstatie van. Een demonstratie van hoe het ook kan. Super sportief, snel, strijdbaar. Bi jde eerste vijf was het drie keer Belgie, twee keer Nederland. Het zag er lange tijd uit dat Beer Dorrestijn en Beau Hermans het podium zouden halen. De Belgische toppers Sam Balota, Loran Reynaerts en Gilles Vandevoorde staken er echter het spreekwoordelijke stokje voor en stapten in deze volgorde op het podium. Was heerlijk om te zien, wat een genot ook voor mijn camera, die de strijd mooi vast wist te leggen.

De klasse Schakel mocht nog even los, en hoe. De rijders gaven een mooie demo weg. Ze toonden hun klasse en gaven elkaar geen duimbreed toe. Het werd een Belgisch podium, met Darragh Adriaenssens, Sean Peeters en Jentsen Adriaenssens net voor onze snelle Sander Kemna.

Dan de klasse Automaat Senior. Het grootste deelnemersveld werd hier genoteerd. Een aantal toppers had de week tevoren de KNAF CUP nog gereden. De baan was dus door veel rijders goed verkend. Het werd vandaag de dag van onze Belgische Rotax Max rijder Haddy Wolfs die met de overwinning naar huis ging. We gunden het de sportieve familie van harte. Haddy was niet te houden, reed als een vorst rond. Een geweldige prestatie van deze jongeling.

Achter hem was de strijd daar. Een lang lint rijders met geweldig aan elkaar gewaagde motoren. Met Rowan Grinwis en Yarne Govaerts die sterk naar het podium koersten. En meteen maar een en twee werden in het IAME klassement, dat werd gecomplementeerd door die snelle jonge dame Wietske Visser. En dat in haar tweede GK4 race. Bij de Rotaxen wist Haddy Wolfs zich geflankeerd door Filip Wojtowicz en Benjamin Kukic.

De Formula Honda 9PK 1-uursrace, het voorprogramma van de BEKC Endurance mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. Op een mooi niveau racen tegen een meer dan scherpe prijs, dat is waar het hier om draait. De klasse loopt langzaam vol.

Vandaag waren het de drie toppers in de dop, Kenji Hasselbaink, Roy Stolze en Lucas Souverijn die het podium haalden na een superspannende race. Dat belooft nog wat dit seizoen.

De BEKC Endurance vertoonde opnieuw dat bijzonder hoge niveau. Twee uur racen, gewoon zo hard, zo gedreven, als ware het een sprintwedstrijd.
Sloebs Auto Special moest in de openingsfase alle zeilen bijzetten om de als een kanon gestarte Berghmans Racing te pakken. Het geschiedde wel, eerst hengelen, beet krijgen, binnenhalen en visje op het droge. Mooi om te zien, nog mooier om zelf mee te maken lijkt me. Althans voor Sloebs. De twee teams bleven tot de finish in elkaars spoor en eindigden met slechts vijf seconden verschil. En dat na twee uur. Het derde team in dezelfde ronde was GS1 dat wederom een topprestatie neerzette.

Bij de Masters waren het VSRREMM Racing en C2N die de punten mochten verdelen. Lang zag het er naar uit dat C2N de overwinning zou pakken. Het steady VSRREMM en de pechduivel beslisten anders.

De ADINF pechprijs, een wedstrijd en trainings inschrijfgeld twv € 175,00 ging naar Stijn van der Hof, die een schouderblessure opliep.

De FRONTIDA geluksprijs, een set banden, ging vandaag naar Pieter de Lint in de klasse Formula Honda 9 PK. Pieter zette een bijzondere prestatie neer en was een voorbeeld van sportiviteit!

Wat zien we alweer uit naar de volgende race. Op 23 en 24 april gaan we racen op het internationale circuit van Genk. Wat een feest!