Verslag GK4 en BEKC 2016 race 1 Genk

28 februari 2016

THE RACE IS ON. Een uitdrukking die de GK4 2016 helemaal dekt. 

De eerste races op het prachtige Internationale circuit van karting Genk boden datgene waar u als deelnemers voor staan; gezelligheid, topsfeer, relaxte omgang met elkaar zowel op als buiten de baan, en bovenal ook superspannende races in mooi gevulde startvelden. 

Wat heet. Het was gewoon top. Wat hebben we genoten van u allen. Zoals een deelnemer ons zei: GK4, HERE COMES HAPPINESS AGAIN!

Het ene moment zit je in de auto en kijk je er naar uit om iedereen weer te treffen en mooie races te zien, het volgende moment zit je in de auto richting thuis. En realiseer je je dat het weekeinde zo enorm top was en gevoelsmatig verschrikkelijk snel, te snel voorbij was gegaan.

GK4 Sprintraces

We mochten veel nieuwe rijders in ons deelnemersveld begroeten. Dit keer zelfs uit Zweden. En wat waren de mensen enthousiast zeg, en wat werden we overladen met complimenten. We kleuren er nu nog van.

Aan de GK4 zijn twee nieuwe klassementen toegevoegd, de IAME Mini-Parilla 60 cc en in de 15PK klasse - naast de Swissauto250 Mondial - de IAME X30 15 PK. Beide klassen mochten zich meteen verheugen in een grote opkomst, met in de 60cc klasse meteen vijftien deelnemertjes, die er een geweldig spektakel van maakten.Terwijl de IAME 15PK rijders meteen vol de strijd met de Swissauto’s aangingen. Hier nog even een paar kleine aanpassingen doorvoeren en de klasse staat!

Honda Cadet

De Honda Cadet beet traditiegetrouw het spits af. De jongsten onder ons, rijdend met die fijne gelijkwaardige en verzegelde Honda motoren gaven elkaar weinig toe. Mooi om dat talent te zien bloeien in spannende races. 

Het waren Laurens Steijger, Summer Webb en Berend van de Burg die de wedstrijd naar zich toe trokken en in deze volgorde eindigden. Bij de Rookies waren het Milan Wolbers, Wout Hoffmans en Senne Sutens die hety podium beklommen.  Wout Hoffmans nam als Rookie in een van de drie races zelfs even de derde positie in, schrok daar kennelijk van en spinde. De prestatie was er niet minder om.

Natuurlijk kreeg iedere deelnemer in de Honda Cadet klasse een trofee mee naar huis. Zijn het tenslotte niet allemaal winnaars?

IAME Mini-Parilla 60cc

Sita van Meert zal de boeken ingaan als de eerste winnaar, in dit geval winnares, van de eerste officiële IAME Mini-Parilla 60cc wedstrijd. Ze was sterk, zeer sterk aanwezig via de plaatsen 1-2-2. Haar evenknie was Bart Ploeg, die na een mindere eerste race de winst pakte in de races twee en drie. Dat gaat nog mooi worden dit seizoen.  Arthur Pettersson liet zien dat ze er in Zweden ook iets van kunnen, door de derde plaats mee naar het hoge noorden te nemen. 

Als deze races de voorbode zijn van de toekomst, dan wordt het bijzonder rooskleurig en spannend! De rijders gaven elkaar werkelijk niets toe, de IAME’s lopen als een zonnetje. Basic Racing tegen basisprijzen, zoals het hoort! Ook hier gingen alle deelnemertjes trots met een trofee huiswaarts.

Automaat Junior

De klasse Automaat Junior mag zich verheugen in een grote belangstelling en een groep sterke, aan elkaar gewaagde deelnemers.

Een rijder stak er vandaag bovenuit; Rens van Pelt. Met de pole, snelste ronde en drie overwinningen was hij niet te kloppen. Om in deze term te blijven, alles klopte bij Rens. Sterk gereden man! De twee teammaten Loran Reynaerts en Sam Balota – vorig jaar kampioen klasse 15PK – streden om de titel “best of the rest” en eindigden uiteindelijk met evenveel punten, waardoor de snelste rondetijd de beslissing moest brengen. Deze viel met 73,116 tegen 73,177 in het voordeel uit van Loran.

Klasse 15 PK

De klasse 15 PK wordt gevormd door twee motormerken met ieder sterke rijders achter het stuur; de Swissauto250 Mondial en de IAME X30 15 PK uitvoering. Er wordt gestreden in twee kampioenschappen, waardoor het vooral van belang is op je directe concurrenten in jouw klasse te letten.

Bij de Swissauot20 Mondial waren het met name Stefano van Es en Bram van Dooren die in de natte weersomstandigheden de show stalen, met op korte afstand die kleine dekselse Thierry Polet, Rookie en nu al supersnel.

De IAME rijders werden aangevoerd door de snelle Jarno Sutens, die het treintje met Darek Egyed,  Kylian Rausens en Valentijn Smulders aanvoerde. Jarno werd sterk rijdend de eerste winnaar in de IAME 15PK klasse.

Automaat Senior

De klasse Automaat Senior is de “place to be” voor de senioren. Een groot, snel, competitief veld met nu 25 deelnemers, verdeeld over de motormerken IAME X30 en Rotax Max, die strijden in het totaal Klassement en de subklassementen IAME X30, Rotax Max en MASTER.

Rowan Grinwis liet er geen gras over groeien. Hij was vandaag met de IAME de sterkste en pakte de pole, snelste ronde en drie overwinningen. Dat lijkt eenvoudig, maar was het niet, ook de Zweedse IAME rijder Kalle Astrand en onze IAME kampioen 2015 Mike Bartels kunnen er wat van. Ze werden twee en drie uiteindelijk. Filip Wojtowicz reed met zijn Rotax Max de sterren van de hemel en was telkens in de top te vinden. Hij won het RM klassement afgetekend voor kampioen 2015 Yannick Liekens en Haddy Wolfs, die beiden ook een droomstart kenden. De winst bij de Masters was voor Wilco Schaaphok, die ook sterk algemeen naar P18 racete!

Mooi trouwens om Milo Ligtelijn de eerste race sinds zijn ongeval te zien rijden. En hoe. Zes algemeen belooft wat!

Schakelklasse

De rijders in de Schakelklasse legden mooie races op de mat. De Belgische coryfee Jentsen Adriaenssens was met de Pole en drie keer winst de man van de dag. Met in zijn kielzog Sean Peeters, die er ook wat van kan. De rijder op de derde plaats was de verrassing van de dag in deze klasse. Mickey Slotman, jonge rijder, vorig jaar nog op een automaat, liet zien uit het juiste racehout te zijn gesneden. Via 4-2-4 reed hij meteen maar naar zijn eerste podium. 

Eric Hellemans zette zijn zegetocht van 2015 voort, door de winst bij de MASTERS te pakken.

Endurance racing BEKC en Formula Honda 9 PK

Met opnieuw prachtige startvelden in de BEKC en Formula Honda 9PK races kunnen we wel stellen dat deze twee Endurance klassen voor ieder wat wils brengen en zich in een steeds groter wordende  populariteit mogen verheugen.

Met een aantal nieuwe teams aan de start - met bekende rijders als Mike Koene en Jimmy van der Ende - versterkt de BEKC dat mooie elan dat is opgebouwd. Dat elan waarin jong en oud, ervaring en onervarenheid elkaar ontmoeten. Waar twee uur lang strijd wordt geleverd als ware het een sprintwedstrijd. Top kartsport van de bovenste plank. We voelen ons bevoorrecht dit neer te mogen zetten!

Er was volop spanning van meet af aan, met constant wisselende posities, strijd om iedere meter en dat twee uur lang. Je weet gewoon niet waar je moet kijken, overal is die strijd en nagelbijtende spanning.

De race vond in regenachtige omstandigheden plaats. Dan komen er extra vaardigheden bij het racen kijken.  Die vaardigheden werden uiteindelijk het best geëtaleerd door IAME team PDB NJ, dat met de rijders Jimmy va der Ende en Nick de Bruijn de wedstrijd sterk naar zich toetrok. Zij bleven net Veersedam Auto en K Suckers, respectievelijk met Rotax Max en IAME X30, voor. 

We waren niet van de baan te slaan als organisatie en toeschouwers, het was genieten, genieten van die groep van 18 teams die uiteindelijk onder kunstlicht finishten. En alleen dat is al geweldig om mee te maken!

Ik geef het je te doen; voor het eerst aanwezig in de BEKC en meteen naar plaats vier; North Racing. Hulde!

Bij de Masters waren het de teams van Ecurie Gentlemen en C2N Racing die een mooie strijd uitvochten. De overwinning ging uiteindelijk naar onze constant rijdende Belgische vrienden van Ecurie. VSRREMM Racing had van meet af aan pech, volgende keer hopelijk meer geluk jongens!

Dezelfe spanning zagen we bij de Formula Honda 9PK serie, waarin we de rijders een compleet gevulde dag, met 80 minuten training en 60 minuten race tegen een sterk gereduceerd tarief bieden. Een prachtige strijd brandde los tussen de jonkies en oudgedienden. Heerlijk.

Bij de junioren waren nieuwkomers Pieter de Lint en Roy Stolze de sterk rijdende Kenji Hasselbaink net te snel af. Tot de laatste ronde was het niet beslist. De eerste winst in 2016 was echter voor Pieter.

Jan-Kees Luteijn pakte de winst bij de Senioren. De sterke lady Kirsten Adriaenssens moest helaas met pech naar de kant. Een sterk rijdende Jan-Kees vocht mooie duels uit met de jongere garde. Sterk, en mooi om te zien!

We gaan ons opmaken voor de tweede race van het seizoen. Op niet zomaar een baan. Een van de mooiste banen ter wereld, het Internationale Circuit Des Fagnes in Mariembourg. We zijn trots dat we daar naar toe mogen in het weekeinde van 19/20 maart 2016!

We hopen u daar te treffen en er opnieuw een geweldige party van te maken. Tot dan!