Verslag BEKC Endurance Racing 4Teams 2018 - Race 1 Genk

1 maart 2018

De aftrap is gemaakt, het seizoen BEKC ENDURANCE RACING 4TEAMS, HET ORIGINEEL, is begonnen met een wervelende kartshow op Karting Genk, “Home of Champions”.

Het werd een eerste winterse racedag, met natte sneeuw en regen. We maakten het allemaal mee. Lastig voor de teams en rijders, maar mede hierdoor enorm interessant voor de neutrale toeschouwer.
Echter, als deze wedstrijddag de sportieve voorbode was voor het BEKC seizoen, dan kunnen we nog heel wat mooi racewerk verwachten. Want daar gaat het toch allemaal om, wat de teams ons voorschotelen.
Resulterend in een enerverende race, boordevol spanning en emotie.

De 14 deelnemende teams maakten er een ware happening van, met verschillende koplopers in een twee uren durende megastrijd om de overwinning.
De wedstrijd werd grotendeels onder kunstlicht gereden. Het vloedlicht zorgde voor een prachtig sfeerplaatje. Het blijft toch bijzonder, racen onder vloedlicht.

Natuurlijk ben je als organisatie benieuwd naar de onderlinge verhoudingen, vooral nu er vier motortypen zijn toegelaten in de BEKC; IAME X30, Rotax Max type 2014, Rotax Max EVO en Wankel XR30.
Uiteindelijk bleken de teams enorm aan elkaar gewaagd, met welk motortype er ook werd gereden. De nieuwe teams maakten het de gevestigde orde lastig, wat ook een prettige constatering was.

Yana Lenaerts stond voor haar Team LRT trots op de pole positie, na een kwalificatie waarin de teams elkaar al weinig toegaven. De eerste twee rijen werden vol gemaakt door SKT, JD Racing en Redant Racing.
Ondanks dat Yana de koppositie al vrij snel af moest geven, bleef het team geconcentreerd en constant presteren, wat uiteindelijk resulteerde in de mooie zevende positie bij de finish.

Zoals gezegd, het waren lastige omstandigheden. De teams werden onderweg nog even op sneeuw getrakteerd. Zie dan maar eens een koppositie te behouden.
Dat lukte C2N Racing toch aardig lang, nadat Hans van Brakel in het eerste half uur al naar de koppositie was geracet.
Pech gooide uiteindelijk roet in het eten, waardoor een zeker lijkende podiumplaats in rook opging en uiteindelijk een tiende positie hun deel werd.
Sportief als de mannen zijn was het commentaar “it’s all-in the game, het blijft een mechanische sport”. Ons bleek deze dag wel dat C2N een serieuze kampioenskandidaat is.

Dat geldt ook voor team SKT, Sam Claes en Yentl van Thielen. Ze lieten er geen gras over groeien, kwamen sterk naar voren en vochten uiteindelijk een “fair and square strijd” uit met Sloebs Auto Special.
De ervaren kanonnen uit België met gastrijder Joachim Maes in hun midden, en de broertjes Jentsen en Darragh Adriaenssens, die na een enerverend uitstapje door het gras, zeg maar omgevingsonderzoek, zich vanaf de laatste plaats terugvochten naar de derde plaats.
SKT had het lastig tegen de ervaring en moest uiteindelijk de overwinning overlaten aan Sloebs, dat een ijzersterke indruk achterliet.
Tel hierbij op de sterk naar voren gereden Mika Mathia namens team O.O.S. International Kartracing - hij reed vanaf plaats dertien naar vier - de constant presterende Ayrton Redant met Redant Racing op vijf, en de snelle Masters VD Racing 3 op zes,
en je weet meteen dat de som van deze delen een enerverende wedstrijd opleverde.
Wat verder naar achteren werden er ook geen cadeaus uitgedeeld. Iedereen moest tot het uiterste gaan om welke positie dan ook veilig te stellen. SFP Racing B, GCS Racing, VD Racing 1, Bjorn DFK, S&AH DVN Racing en JP&J DVN Racing, jullie waren grandioos bezig.
Dit smaakt naar meer.

De verplichte wissels zorgden onder vloedlicht opnieuw voor de mooie sfeerbeelden, hectiek en spanning. Wat heerlijk om mee te maken, te beleven en te mogen fotograferen. 
Teams, begeleiders en toeschouwers, bedankt voor deze eerste BEKC-show, die te snel voorbij was.

We gaan ons klaar maken voor de volgende BEKC racedag. 
Een dag die zal bestaan uit twee 2-uursraces op 1 dag op de nieuw aangelegde baan van Raceway Venray, op zondag 18 maart. 
We kijken er al naar uit. Tot dan.